SÜTLÜ BİBER TURŞUSU (RUMELİ)





Menemen yıldız mandıra hem peyniri hem yoğurduyla uğramadan geçmediğim yerler arasındadır.Özellikle bahar aylarını beklerim koyun yoğurdu ve lorlu peyniri için.Onlardan aldığım tarif işte böyle
Malzemeler :

1 Kg Çarliston Biber(tatlı ya da acı tercih sizin)
750 gr Sert Beyaz Koyun  Peyniri
5 Kg Koyun veya Keçi Sütü
Tuz
(Bu ölçü 6 lt civarında kavanoz doldurur.Parça parça kurmanızı tavsiye ederim.)

İyice kaynatılan süte,peynirin de tuz oranı gözönüne alınarak tuz ilave edilir.Süt bir kenarda ılınmaya bırakılır. ( Yoğurt mayalanacak sütten biraz daha ılık olmalıdır. )Biberler 3-4 cm uzunluğunda doğranır.
Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak kadar doldurulur.Kavanozdaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar kırıklı sert beyaz peynir konulur.Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan, biraz daha ılık süt kavanozlara ağzına kadar doldurulur.Kavanozlar sıkıca kapatılır.

Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak üzerleri sıkıca örtülür. Birkaç kat daha örtülen kavanozlar, yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakılır.Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan kavanozlar, arada kontrol edilir.Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozlar buzdolabına alınırlar.10 Gün sonra yemeye hazır hale gelirler. Fakat, buzdolabında soğuklanma süreleri biraz daha uzun tutulursa lezzeti ve kıvamı daha artar.
Yıldız mandıradakiler bunları nerdeyse bir yıl bekletiyorlarmış.Ama onların soğukhava depoları olduğunu düşünmek lazım.

Yorumlar