PEYNİR YAPMAK

Ne zamandır aklımdaydı.Doğru dürüst bir süt bulabilirsem peynir yapmak istiyordum.Geçenlerde Somadan bir pet şişe dolusu süt ile eve dönünce hayalimi gerçekleştirme şansım oldu.


Efendim bu peynir denen mereti yapmak için tercihen pastörize olmayan süte ihtiyacınız var.(Yalnız şunu söylemeliyim ki bir yığın sütten avuç içi kadar peynir çıkıyor bu yüzden öyle bir litre sütle falan idare etmeye kalkmayın.)Takriben 4 lt sütten ancak yarım kilo taze peynir çıkıyor.

Gelelim nasıl yapacağınıza.Sütü büyük bir tencereyle ocağa koyuyorsunuz.Tıkırdamaya başlayınca içine yarım kilo yoğurt ekleyip karıştırıyorsunuz.Bu süreçte süt kesilmeye başlıyor.Tuz talebinize göre 2-2 çorba kaşığı tuzu ekleyin.Ben bir kaşıkta limon suyu ekledim sabırsız olduğumdan Kesilen sütte kesik parçaları ve süt iyice ayrışana kadar kaynatın.Zaten ortaya doğru topaklanıyorlar.

Peynir ve su iyice ayrıştıktan sonra bir tülbent yardımıyla süzün.Süzdüğünüz peynir iyice sıkıştırıp üzerine bir ağırlık koyarak serin bir yerde dinlenmeye bırakın.














































Bu yaptığınız bizim lor peynirinin biraz daha serti oluyor birkaç günde istediğiniz kıvama ulaşınca afiyetle yiyorsunuz.

Yorumlar