KIŞ HAZIRLIKLARI VE TARHANA





Kış hazırlıkları başlasınnnnnnnnnnn...
Daha yazın ortası olabilir ama beni bir telaş aldı bile.
Bıraksan salçada yapıcam ama annem konuya şiddetle muhalefet edince klasik rendelenmiş domatesi deep freze'e koy aktivitesi dışında bir şey yapmıyorum domatesle ilgili:)
Tarhanalar yapıldı.Bu beni biraz aşar ama tarifini isterseniz buyrun.

1kg. domates ( etli domates)
2 kg.kırmızı biber
1 kg kuru soğan
1 kg.süzülmüş yoğurt
1 demet nane, l demet maydanoz,1 bağ tarhana otu
1/2 kg. haşlanmış nohut
3 kaşık eski tarhana, yoksa 42 gr lık 1 paket yaş maya
150 gr tuz
Aldığı kadar un (5-6 kg)
İri doğranan domates, biber,yemeklik doğranan kuru soğan, üçü birlikte pişirilir. Suyunu çekmeli, neredeyse su yarıdan az kalmalı. Yoksa çok un alıyor ve lezzetli olmuyor. Ilınınca diğer malzemeler konup yoğurulur.(Nohut ezilerek) Hamur ele yapışacak kıvamda olmalı. Üzeri örtülür. Her gün bir kez, çok kabardıysa 2 kez yoğurulur. Bu iş 7-8 gün sürüyor. Havanın sıcaklığına göre de daha az zaman alabilir. 8. gün kabarma duruyor. Çay tabağı büyüklüğünde yassıparçalar yapılır. Ele yapıştığı için biraz zor olabilir. Altına kat kat gazeteler konan ( tarhana parçalarının altı da hava alsın diye ) bir bezin üzerinde kurutulur. Ters yüz yapılır. Kuruyunca ufalanır ve 3-5 gün de öyle gölgede kurutulur. Bez torbada muhafaza edilir.

Yorumlar