KAPAMA








Çocukluğumun bir numaralı bayram yemeği.Babaannemin tek göz odasında yer sofrasına yayılır Aynı tepsiden kapama yerdik.Bazen biz çocuklara mutfakta sofra hazırlardı.Ailenin küçük kızları olarak abimlerden bize yemek kalması pek kolay değildi.Bu yüzden ya Oktay abim ya da Hüseyin abim olaya el koyar bize tepsinin köşesine ayırırlardı.
Kapamanın pişmesi adeta bir ritueldi.Kurban parçaları ile birlikte maşinganın(fırınlı bir soba) içinde pişen yemeğin kokusu şu an bile burnuma geliyor.
Babaannem öldükten sonra o kocaman bayram sofraları da kapamada yapılmaz oldu.Herkes kendi ailesinde yiyor bayram yemeklerini.Ama hala sanırım hepimizin burnuna kapamanın kokusu geliyor ve hiçbir yemek çocukluk tadını vermiyor şimdilerde.

İşte malzemeleri
İri parçalara ayrılmış tercihen kemikli  kuzu eti (ya da 5-6 adet tavuk baget yada parçalanmış tavuk eti)
1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk ya da et suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ

YAPILIŞI:
Etleri iyice yıkayıp süzün.İyice kurulayın.Lezzeti arttırmak için etrafı kahverengileşene kadar 5-10 dk. Kızartın.Aynı tencereye üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip iyice haşlayın. Bu arada  pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız Etleri pirincin üstüne sıralayın. Et suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökün ki tepsideki pirinçler karışmasın. Geldik en büyük lezzet sırrına üstüne bolca karabiber dökün. Birkaç parça tereyağda koyun.Normal fırında sadece alt kısmını çalıştırıp suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp etleri hafif kızartın. (Çok kalırsa pirinçler kurur aman dikkat)Üzerine bir tepsi örtüp biraz demlendikten sonra servis yapın.Afiyet olsun.

Yorumlar