ANNEMİN ŞAMBALİ TARİFİ





Bizim evde yıllardır bayram bir telaş içinde geçer.Bayram tatlıları tuzluları derken annem birkaç günü mutfakta geçiririr.Bayram değil seyran değil nereden çıktı demeyin malum üç aylar girdi ramazan yakındır.Ben şimdiden tatlı tariflerine başlayalım.
Şambalinin benim için yeri farklıdır.Çocukluğumun bir kısmı köyde geçti ve köyde okulun bahçesinde şambali satan Dilber teyzeyi (kendisi arkadaşımızın anneannesi olurdu) dört gözle beklerdik.Ruhu şad olsun. Dilber teyze, yaptığı şambalileri okulda satardı.Ama tatlının tarifi pek gizliydi ,nesillerden beri ailelerine aitmiş, kimselere vermezlerdi .
Ben size annemin şambali tarifini vereyim:
Malzemeleri
1 bardak un
1 bardak irmik
1 bardak şeker
½ bardak süt
½   bardak yoğurt
Şerbeti için:
3 ½ bardak şeker
2 ½ bardak su
 Yapılışı
Bütün malzemeyi karıştırıp sulu bir hamur elde ediyorsunuz.Ardından tatlıyı yapacağınız tepsiyi ıslatıp suyunu iyice süzün.Hamuru içine döküp tepsiyi sallayarak yayın.Hamur düzeldikten sonra üzerine sırayla fıstık dizin.
Su ve şekeri bir tencere de kaynatın(çok az kaynayacak hani bizim dilimizde bir iki tıkırdasın yeter )
İşte klasik tatlı püf noktası .Bu tatlı da kek soğuk şerbet sıcak olacak …
Afiyet olsun
                 

Yorumlar