Bizim evde yıllardır bayram bir telaş içinde geçer.Bayram
tatlıları tuzluları derken annem birkaç günü mutfakta geçiririr.Bayram değil
seyran değil nereden çıktı demeyin malum üç aylar girdi ramazan yakındır.Ben
şimdiden tatlı tariflerine başlayalım.
Şambalinin benim için yeri farklıdır.Çocukluğumun bir kısmı
köyde geçti ve köyde okulun bahçesinde şambali satan Dilber teyzeyi (kendisi
arkadaşımızın anneannesi olurdu) dört gözle beklerdik.Ruhu şad olsun. Dilber
teyze, yaptığı şambalileri okulda satardı.Ama tatlının tarifi pek gizliydi
,nesillerden beri ailelerine aitmiş, kimselere vermezlerdi .
Ben size annemin şambali tarifini vereyim:
Malzemeleri
1 bardak un
1 bardak irmik
1 bardak şeker
½ bardak süt
½ bardak yoğurt
Şerbeti için:
3 ½ bardak şeker
2 ½ bardak su
Yapılışı
Bütün malzemeyi karıştırıp sulu bir hamur elde
ediyorsunuz.Ardından tatlıyı yapacağınız tepsiyi ıslatıp suyunu iyice süzün.Hamuru
içine döküp tepsiyi sallayarak yayın.Hamur düzeldikten sonra üzerine sırayla
fıstık dizin.
Su ve şekeri bir tencere de kaynatın(çok az kaynayacak hani
bizim dilimizde bir iki tıkırdasın yeter )
İşte klasik tatlı püf noktası .Bu tatlı da kek soğuk şerbet
sıcak olacak …
Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder