LİSTEMİSTE benim en sevdiğim web sitelerinden biri.Çok hoş şeyler öğrenmenin yanında ciddi referanslarda yaratabiliyor insana.Bakın bu liste de Türkiyenin en lezzetli 10 balığıu üzerine.
Ellerine sağlık yapanların.
Ellerine sağlık yapanların.
10
Sarpa
Sarpa ege bölgesinde en çok bulunan
balıklardan biridir, ülkemizde mevsim çipurası olarak da biliniyor.. çok
çevik ve atak bir balıktır en ufak sezide korkar ve kaçarlar, avcılığı
da oldukça zevklidir ve çok kolaydır. Genellikle kıyılarda ve kayalık
bölgelerde barınırlar kesinlikle kumluk bölgelerde gezmezler, kıyıdan en
fazla 50-100 metre kadar açığa giderler ve hep aynı bölgede yaşarlar,
kayalık bölgelerde yosun yiyerek beslenirler bu yüzden kumluk bölgelere
yolları hiç düşmez, egede kefal yakalayanlar sarpayı iyi bilir sürekli
ara sıra oltalarına denk gelenler olur. Boyları ufak olduğuna bakmayın o
kadar mücadelecidir ki 20cm uzunluğunda bir sarpayı kıyıya çekerken
sanki 800 gramlık bir çipura çekiyormuşsunuz gibi olur. Oltadan
kurtulmak için elinden geleni yaparlar özellikle yakalandıklarında en
dibe inerler ve kayalıkların altına girmeye çalışırlar. Sarpalar denizde
her zaman sürü halinde gezerler ve oltayı attığınızda da yine sürü
halinde gelirler bu kural hiç değişmez. Büyüklüklerine gelince benim
şuana kadar yakaladığım en büyük sarpa 35-40 cm uzunluğunda, ağırlığı
ise 800 grama yakındı..
9
Çupra
Klimatik yapıdan çipura balığına tüm
Akdeniz’de rastlanmakla birlikte doğu ve güney doğu Akdeniz ülkelerinde,
Kanarya Adaları’nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu’nda ve nadir
olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır. Genellikle tropikal, subtropikal
ve ılıman kuşaklarda yayılım gösteren çipura deniz fenogramlarının
bulunduğu kumlu–çamurlu ve çamurlu ortamlarda yaşamını sürdürür. Bunun
yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Ülkemizde daha
çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram
olanları ince lidaki , 100 gram olanları lidak i, 100-180 gram olanları
kaba lidaki , 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak
adlandırılır.
8
Levrek
Vücudu fusiform şeklinde ve derisi
iri pullarla örtülü, sırtı kurşuni, karnı gümüşi renktedir. Küçük siyah
benekli olduğundan alabalığı andırır. Genç levreklerin sırtları siyah
benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir.
Dillerinin üzerinde diloit dişleri vardır. Boyları 40-100 cm arasında
değişir. Genellikle ağırlıkları 8–10 kg’dır.15 kg’a kadar çıktığı
görülmüştür. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de
bulunur. Her mevsimde, genellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna
kadar avlanır. Sonbahar ayları sırasında ırmak ağızlarında üremeye
başladıklarında sürüler halinde toplanırlar. Karadeniz de kış aylarında
dere ağızlarına Akdeniz de Nisan-Mayıs ayları arasında ürerler.
7
İskorpit
Yaşamı aynı aileden olan Lipsos’ un aynıdır.
Farkları İskorpit’ in Lipsos’ a göre daha küçük olması (ortalama 20 –
30 cm.) ve renginin koyuluğudur. Eti oldukça lezzetlidir ancak dikenleri
çok zehirli olduğundan yakalandığında dikkat edilmelidir. Dikenleri
vücuda değdiğinde, deride kızarıklık ve şişlik meydana getiren bir balık
türüdür. Zehir etkisini birkaç gün sürdürmektedir. Tedavi için amonyak
kullanılabilir. Ayrıca halk arasında bu balığa “çarpan” denmektedir.
Kıyıdan yem ile tutulabilen, izmarit avcılarının bol bol karşılaştığı
bir balık türüdür. Genelde kumluk yerlerde tutulur. Daha önce söylendiği
gibi tehlikelidir, özellikle acemi balıkçılar için daha tehlikelidir;
6
Sinarit
Sinarit Akdeniz’de yaygındır,
ama Karadeniz ve Britanya Adalarından Mauretania’ ya ,
bazen Senegal ve Kanarya Adalarına kadar Doğu Atlas Okyanusu’nda da
görülür. 200 m ye kadar kumlu veya taşlı derinliklerde yaşar, ve diğer
balıklardan, yumuşakçalardan ve kafadan bacaklılardan beslenen etkin bir
yırtıcıdır. Yetişkin sinarit bir metreden fazla boya ve 20 kg ağırlığa
erişebilir. Genç sinaritlerin mavi yüzgeçlerle birlikte kahverengi-mavi
olmak üzere gri-mavi olan yetişkinlerden daha farklı bir yüzeyi vardır.
5
Hamsi
Aralık-Ocak döneminde Karadeniz’in hamsisi
güzel oluyor. Marmara hamsisi daha büyük ama daha az lezzetli. İstanbul
Su Ürünleri Hali Müdürü Hakan Farımaz ızgarasını da tavsiye
edebileceğini söylüyor. Ortalama boyu 12 santimetre. Ancak 20
santimetreye kadar olanlarına rastlanıyor. Olta avı yapılmamasına
rağmen, Boğaz’da ince çapari takımına atladıkları oluyor. Ama iğnenin
mutlaka sinek olması gerekiyor.
4
Barbun
Derin su balığı olduğu için Karadeniz gibi Ege
ve Akdeniz’in de barbunyası lezzetli. Nisan-Mayıs ayları arası en uygun
zamanları. Kumluk ve çamurlu diplerde yaşıyor. Ağ ve oltayla avlanıyor.
Ağ kullanıldığında mutlaka güneş doğmadan toplamak gerekiyor, aksi
halde diğer balıklara yem oluyor. Olta ile avlanacaksa yem olarak ya
deniz kurdu, ya da deniz solucanı kullanılıyor.
3
Kalkan
Bir başka Karadeniz balığı olan kalkan için en
uygun zaman Aralık-Şubat ayları. Kumluk, çamurluk ve midyelik alanlarda
yaşıyor. Avcılığı dip ağları ve paraketay ile yapılıyor. Paraketa çok
uzun binlerce iğnesi olan bir olta ve bununla kalkan avlamak zahmetli
bir iş. Kalkan insanlar kadar köpekbalıkları ve yunusların da
mönülerinin başında yer alıyor.
2
Lüfer
Lüferin Ağustos-Kasım ayları arasında yenmesi
tavsiye ediliyor. En lezzetli lüfer İstanbul Boğazı’ndan çıkıyor.
Küçükten büyüğe defne yaprağı, çinekop, kaba çinekop, sarı kanat, lüfer,
kaba lüfer ve kofana adlarını alıyor. İstanbul Boğazı’nda Yeniköy
Feneri, Çengelköy, Vaniköy, Üsküdar ve Kumkapı başlıca av yerleri.
Balıkçılar kurnaz balığı avlamak için uzun olta, at-çek, kamış ve
mavruka ya da çarpma kullanıyor.
1
Mercan
Lezzeti kadar pembe rengiyle görünümü de güzel
olan bir balık. Temmuz-Haziran ayları arasındaki av yasağı döneminde
yemek için ideal. Her yerden çıkıyor ama Ege mercanı daha bir meşhur.
Bir tanesinin ağırlığı 15-20 kiloya kadar çıkabiliyor, fakat lezzet
açısından yarım ile bir kilo arası olanları makbul. En verimli ayları
nisan ve mayıs. Başlıca yemleri arasında kalamar, karides ve midye var.
balıkları yemeye bayılırım.
YanıtlaSilafiyet olsun
YanıtlaSil