Bugünlerde yeni evlenen arkadaşlarıma tarif defterleri
hazırlıyorum hediye olarak.Farkettim ki çok hora geçen bir hediye.Bu
defterlerde de genelde bildik kolay yemekleri yazmaya çalışıyorum ki işleri
kolaylaşsın. Ispanak yazarken fark ettim bunları neden sitede de yazmıyorum
diye.
Ispanak çok kolay görünen zahmetli bir yemektir. Pişirilmesi
değil yıkanmasıdır asıl zahmeti.Bulaşık makinesinde yıkayanları bile
gördüm.Efendim benim tavsiyem yıkanmış halde paketlileri var marketlerde onu
alın.Yok devir ekonomi devri diyorsanız yıkarken kök kısımlarını kesin öylece
büyük bir leğene bastırın.Bir kaç kez o suda durulayın zaten kumun dibe
çöktüğünü göreceksiniz.En sonda sirkeli su da bastırıp bir saat kadar bekletin.
Yıkama faslından sonra geldik doğramaya.Ben yeşillikleri çok
fazla doğrayıp öldürme taraftarı değilim bu yüzden birkaç parçaya elimle
ayırmayı tercih ediyorum,tantanası biraz fazla oluyor gerçi.Ya da bir arkadaşım
ayıkladığı ıspanakları ikiye ayırıp poşetlerle derin dondurucuya koyduğunu
söylemişti.Ben de denedim geçenlerde,bu şekilde hem yeşil kalıyorlar hem de
doğrama sorununuz olmuyor dondurucudan direk tencereye atarken kırıyorsunuz.
Yapılışı ise şöyle,
Tencereye 1-2 kaşık zeytinyağ koyuyorsunuz.Bir küçük soğanı
ince ince kıyıp yağda bir çevirdikten sonra ıspanakları ilave
ediyorsunuz.Ispanak kendi su saldığından ben su koyma yanlısı değilim.Altını
yarıma kısıp pişiriyorsunuz.(Zaman veremiyorum ocağınıza göre 20 dk,yarım saat
sürebilir.Pişen ıspanak nereden baksanız 1/4 ‘üne kadar iner ve koyu yeşile
dönüşür,ayrıca pişmiş kokar.)Suyunu iyice çekmeden(kapatmadan 5 dk.kadar önce)
bir avuç ince bulgur ilave edip karıştırın,bulgur yerine pirinçte
ekleyebilirsiniz ama bulgur çok yakışıyor. Ispanağınız hazır.Sarımsaklı
yoğurtla servis ederseniz daha güzel olur.Bulgurunu biraz fazla tutarsanız
değişik bir meze olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder