Menemen yıldız mandıra hem peyniri hem yoğurduyla uğramadan
geçmediğim yerler arasındadır.Özellikle bahar aylarını beklerim koyun yoğurdu
ve lorlu peyniri için.Onlardan aldığım tarif işte böyle
Malzemeler :
1 Kg Çarliston Biber(tatlı ya da acı tercih sizin)
750 gr Sert Beyaz Koyun
Peyniri
5 Kg Koyun veya Keçi Sütü
Tuz
(Bu ölçü 6 lt civarında kavanoz doldurur.Parça parça
kurmanızı tavsiye ederim.)
İyice kaynatılan süte,peynirin de tuz oranı gözönüne
alınarak tuz ilave edilir.Süt bir kenarda ılınmaya bırakılır. ( Yoğurt
mayalanacak sütten biraz daha ılık olmalıdır. )Biberler 3-4 cm uzunluğunda
doğranır.
Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak
kadar doldurulur.Kavanozdaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar
kırıklı sert beyaz peynir konulur.Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih
edilen sıcaklıktan, biraz daha ılık süt kavanozlara ağzına kadar
doldurulur.Kavanozlar sıkıca kapatılır.
Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak
üzerleri sıkıca örtülür. Birkaç kat daha örtülen kavanozlar, yoğurt mayalar
gibi mayalanmaya bırakılır.Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan
kavanozlar, arada kontrol edilir.Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam
bağladıklarında kavanozlar buzdolabına alınırlar.10 Gün sonra yemeye hazır hale
gelirler. Fakat, buzdolabında soğuklanma süreleri biraz daha uzun tutulursa lezzeti
ve kıvamı daha artar.
Yıldız mandıradakiler bunları nerdeyse bir yıl
bekletiyorlarmış.Ama onların soğukhava depoları olduğunu düşünmek lazım.
Yorumlar
Yorum Gönder