Hazır bayramlardan başlamışken bayram tatlılarına da
değinmek lazım.
Çocukluğumdan beri tüm bayramların iki ana tatlısı vardır
bizim oralarda kalburabastı ve baklava.Selanik baklavasının diğer ev yapımı
baklavalardan farkı sanırım içine konan karanfilde saklı.
Malzemeler şöyle:
1 kg tuzsuz baklava yufkası(annemler kendileri açıyor ama
ben daha o kadar olamadım )
850 gr ceviz içi
1 su bardağı tozşeker
5-6 karanfil
375 gr tereyağı ve 1
kahve fincanı zeytinyağ
Şurup için
1 kg tozşeker
3 su bardağı su
1 limonun suyu
Bir su bardağı şeker, karanfil ve ceviz içini bir kapta
harmanlayın. Yufkalardan birini tezgahın üzerine alıp baklavayı
hazırlayacağınız tepsinin büyüklüğünde açın. Cevizli karışımın dokuzda birini
serpiştirin. Kalan yufkalara da iç malzeme bitinceye kadar (toplam dokuz kat
olacak şekilde) aynı işlemi uygulayın.
Yufkaların üzerini büyük baklava dilimi şeklinde kesip
kızgın tereyağını azar azar üzerine dökün. Orta sıcaklıktaki fırında üzerleri
kızarıncaya pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine dökün.
Şerbeti için:Bir
tencerede şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha
kaynatın. Şurubu ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder