Mersin,Adana Bölgesinin yemekleriyle çok yeni yeni tanışıyorum.Etli dolmaları
sevmesem de rahatlıkla söyleyebilirim ki hayatımda yediğim en lezzetli dolmaydı.
Arkadaşım Evren'in kayınvalidesi dolmayı yaparken ben klasik Egeli mantığımla
ahkam kesiyordum: "Bizde kıymalı dolma yenmez ki?" Ama dolma pişip
önüme geldiğimde parmaklarını yeme sözcüğünün anlamını kavramamı sağladı.
Mutlaka deneyin derim...
Malzemeler ve hazırlanışı:
½ Demet Maydanoz
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
4 Domates
2 Sivri Biber
Yukarıdaki tüm malzemeyi küçük küçük doğrayın. Yarım çay
bardağı kadar zeytinyağı, 1 kaşık salça (yarım biber, yarım domates), 250 gr.
kıyma, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, 1 su bardağı pirinç yoğurun.
Hazırladığınız bu içi dolmalık biber, kuru patlıcan vb.’nin
içine doldurup, üzerlerini örtecek kadar su ekleyerek pişirin… (Tencereyi ateşe
koyduktan sonra sos yapımına başlayın.)
Sos: Tavaya biraz zeytinyağı koyun. 1 kaşık salçayı ezip,
dövülmüş sarımsak, 2 limonun suyunu ve nane ekleyin. Bir taşım kaynatıp pişen
dolmanın üstüne dökün ve dolmayı sosla bir taşım kaynatın. Sonra da afiyetle
yeyin.
Yorumlar
Yorum Gönder