Bu haftasonu suyun öteki yakasına gidelim dedim.Annem
,teyzem,kardeşim ve çocuklar bendeydiler ve ben sürekli mutfaktaydım
nerdeyse.Aslında önce detaylı bir akşam yemeği için planlanmıştı kleftiko ama
birde kek ,mercimek köftesi falan derken yemekte aperatiflerle birlikte yendi.
Kleftiko bir et yemeği.Tarifi Akdeniz Yemekleri kitabından
aldım ama ben kendime göre uyarladım.Yemeği yapmak için ilk önce 1 kg. kuzu
pirzola ya da bifteğe ihtiyacınız var.Kurban bayramında farklı şekilerde de
denemeyi planlıyorum.Bir kapta 2 limonun suyu ve taze baharatları
karıştırıyorsunuz(ince kıyılmış kekik,biberiye,mercanköşk kullandım ben) içine
biraz karabiber ve tuzda ilave edip etleri bu sosa bulayıp dolapta 4 saat
bekletiyorsunuz.Bu süre içinde etler iyice yumuşuyor.Bu dört saatin ardından
pirzolaları sosun olduğu kaptan alıp iki tarafları kağıt havluyla kurulayın ama
marine sosu kullanacaksınız bekleyin.Daha sonra bir tavaya az miktarda
zeytinyağı koyup pirzolaların her iki yüzünüde kahverengileştirene kadar yüksek
ateşte kızartın.Bir yerde 2 tane soğanı ay şeklinde ince ince doğrayın.Yayvan
bir mümkünse güveç tepsisine yoksa benim gibi fırın tepsisine etleri
dizin.Üzerine soğanları serpin.Sonra etleri marine ettiğiniz sosa 1/2 bardak
elma sirkesi ilave edin.Ben yarım çay bardağı zeytinyağ koydum tat versin diye
ama tarifte yok.Ve bu karışımı etleri kızarttığım tavaya döküp tavanın dibinde
kalan et tortularıyla da karıştırdım ve fırın tepsisine böyle döktüm.Etlerin
üzerine 2-3 tane defne yaprağı da yerleştirip tepsinin üstünü folyoyla iyice
kapatın.Önceden ısıtılmış 170C fırında 2 saat kadar pişirin (yani unutun
).Aslında tarifin orjinalinde güveç tenceresinin üstü sadece un ve tuzla
yoğrulup açılmış hamurla kapatılır ama bunu bir dahaki sefere güveç tepsisi
alınca denemeyi düşünüyorum.Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder