Çocukluğumun bir numaralı bayram yemeği.Babaannemin tek göz
odasında yer sofrasına yayılır Aynı tepsiden kapama yerdik.Bazen biz çocuklara
mutfakta sofra hazırlardı.Ailenin küçük kızları olarak abimlerden bize yemek
kalması pek kolay değildi.Bu yüzden ya Oktay abim ya da Hüseyin abim olaya el
koyar bize tepsinin köşesine ayırırlardı.
Kapamanın pişmesi adeta bir ritueldi.Kurban parçaları ile
birlikte maşinganın(fırınlı bir soba) içinde pişen yemeğin kokusu şu an bile
burnuma geliyor.
Babaannem öldükten sonra o kocaman bayram sofraları da
kapamada yapılmaz oldu.Herkes kendi ailesinde yiyor bayram yemeklerini.Ama hala
sanırım hepimizin burnuna kapamanın kokusu geliyor ve hiçbir yemek çocukluk
tadını vermiyor şimdilerde.
İşte malzemeleri
İri parçalara ayrılmış tercihen kemikli kuzu eti (ya da 5-6 adet tavuk baget yada
parçalanmış tavuk eti)
1 ölçü pirinç
2 ölçü tavuk ya da et suyu
Bol karabiber
Tuz
Birkaç parça margarin yada tereyağ
YAPILIŞI:
Etleri iyice yıkayıp süzün.İyice kurulayın.Lezzeti
arttırmak için etrafı kahverengileşene kadar 5-10 dk. Kızartın.Aynı tencereye
üstünü örtecek kadar su ve tuz ekleyip iyice haşlayın. Bu arada pirinci bir kaba alın üstüne bir tutam tuz ve
kaynar su ekleyerek yarım saat dinlendirin. Dinlenen pirinçleri iyice yıkayıp
süzün. Tepsinin altına ince bir tabaka halinde yayın. Haşladığınız Etleri
pirincin üstüne sıralayın. Et suyunu ince tel süzgeçten geçirin ve iki ölçü
suyu tepsinin kenarından yavaşça dökün. Yavaş yavaş dökün ki tepsideki
pirinçler karışmasın. Geldik en büyük lezzet sırrına üstüne bolca karabiber
dökün. Birkaç parça tereyağda koyun.Normal fırında sadece alt kısmını
çalıştırıp suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra üst ızgarayı çalıştırıp
etleri hafif kızartın. (Çok kalırsa pirinçler kurur aman dikkat)Üzerine bir
tepsi örtüp biraz demlendikten sonra servis yapın.Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder