Evet gerçekten
kalbura basıldığı için adı kalburabastı.Üzerinde ki desen bu şekilde
yapılıyor.Çocukluğumun en önemli öğelerinden biri.İçine küllü su konulması bana
hep enteresan gelmiştir nedense.Buyrun tarifi.
Malzemeleri
1 bardak küllü su (vallahi fırından kül
isteyebilirsiniz,soba yakıyorsanız onun külü olabilir,olmadı biraz çırak yakın
kenarda mangalda falan ama küllü su olmadan olmuyor bu meret)
1 bardak yoğurt
2 bardak zeytinyağı
½ tatlı kaşığı karbonat(içine limon sıkın birkaç damla
köpürsün)
1 yumurta
1 avuç irmik
Aldığı kadar un(Kurabiye hamuru gibi olacak çok yumuşak
değil,yani kulak memesi kıvamında)
Şerbeti için:
1 kilo şeker
1 lt su
Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra en son içine bir avuç dövülmüş
ceviz dök.Karıştır.
Tatlılara köfte şekli veriyorsunuz ve benim gibi acemiyseniz
sadece eleğin üzerinde yuvarlayarak şekil veriyorsunuz.(Orjinali eleğin
üstündeyken ortasından bastırıp yuvarlayarak.Böylece kıvrık bir tatlı oluyor
aslında.Bunu yapabilirseniz o kıvrılan yerine ceviz de
yerleştirebiliyorsunuz.Bir ara uygulamalı götermeye çalışacağım.)
Tatlıyı önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar
pişirin.Bırakın soğusun.
Bir tencerede şerbeti pişirin.Bu tatlıda tatlı soğuk şerbet
kaynar olarak dökülüyor.
Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder