Bu haftasonu Serap'la birlikte Ilıca'daydık.Misafirlerimiz olmasına rağmen
cumartesi klasiğimiz değişmedi ve sabah kahvaltısının ardından Alaçatı Pazarı'na
indik.Pazarın renkleri ,hareketi görmeye değerdir.Hele bu mevsimde .Bu
hengamede benim gözüme çarpanlarsa bu yazının konusunun ana maddesi olan
fesleğenler(reyhanlar) oldu.Efendim fesleğen dünya mütfağında ,özellikle
makarna soslarında yoğun kullanılan bir bitkidir.Hakkında biraz bilimsel bilgi
vereyim (Wikipeida'dan alınmıştır.):
Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.
Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın
dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki
ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Morfolojik özellikleri
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.
Fesleğenin yemeklerde kullanımı [değiştir]
Kurutulmuş fesleğenHem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Kurutulmuş fesleğenHem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz
ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle
de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
Evet bu bilgileride verdikten sonra asıl amacımıza dönelim.Ben pazardan iki
demet reyhan aldım ve kendilerini pesto sos yapımında kullandım.Pesto sosun
tarifi şöyle:
60 gr .Reyhan
1 Su Bardağı rendelenmiş parmesan(parmesan yoksa eski tulum,mihaliç peniri,erzincan tulumu gibi sert ve kokulu bir peynir olabilir.)
40 gr. Çam Fıstığı
3 Fincan Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Reyhanları yıkayıp kuruladıktan sonra blenderın ya da robotun içine atın.Üzerine parmesan peynirini, fıstıkları, sarımsağı ve 1,5 fincan zeytinyağını ilave ederek iyice parçalayın.Özellikle otlar parçalandıktan sonra kalan zeytinyağını göz kararıyla tuzu ve bir çay kaşığı kadar karabiberi elde ederek düz bir yeşil olan kadar karıştırmaya devam edin.Bu sos makarnanın üzerine direk dökülerek yada kremayla biraz daha seyrelterek kullanılabiliyor.Hatta ekmeklerin üzerinede sürülebilir krem peynirle falan.Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.
60 gr .Reyhan
1 Su Bardağı rendelenmiş parmesan(parmesan yoksa eski tulum,mihaliç peniri,erzincan tulumu gibi sert ve kokulu bir peynir olabilir.)
40 gr. Çam Fıstığı
3 Fincan Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Reyhanları yıkayıp kuruladıktan sonra blenderın ya da robotun içine atın.Üzerine parmesan peynirini, fıstıkları, sarımsağı ve 1,5 fincan zeytinyağını ilave ederek iyice parçalayın.Özellikle otlar parçalandıktan sonra kalan zeytinyağını göz kararıyla tuzu ve bir çay kaşığı kadar karabiberi elde ederek düz bir yeşil olan kadar karıştırmaya devam edin.Bu sos makarnanın üzerine direk dökülerek yada kremayla biraz daha seyrelterek kullanılabiliyor.Hatta ekmeklerin üzerinede sürülebilir krem peynirle falan.Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.
En sık kullanımı hepinizin bildiği gibi makarna ile.Sosu krema ya da süt ile biraz açıp her türlü makarnayla ziyafete çevirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder