İnsan vücudu için en yararlı çiçek o.Evet bildiğiniz ya da
bilmediğiniz gibi enginar bir çiçektir.Ansiklopedik bilgi verelim öncelikle...
Wikipedi diyor ki :Enginar (Cynara scolymus), Asteraceae
familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu
bir bitki.
Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur.
Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların
koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır.
Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında
bulunan tüyleri taşır.
Faydaları: Enginarda A ve C vitaminleri, kalsiyum, potasyum,
demir, manganez ve fosfor gibi çeşitli mineraller orta seviyede bulunur.
Enginarda bulunan Ciarin adlı madde karaciğer, safra kesesi,
böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhi
bitkinliği giderir. Sarılıkta faydalıdır. Şeker hastaları için çok faydalıdır.
Kandaki şeker miktarını ayarlar. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir.
Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Karaciğer hastalıklarının çabuk
geçmesini sağlar. Kandaki üre ve kolestrolü düşürür. İdrar söktürür.
Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder. Romatizmanın şikayetlerini
geçirir. Mide ve bağırsakları temizler. İshali keser. Emzikli kadınlar,
böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir. Taze olarak
tüketiminin yanında konserve ve derin dondurulmuş olarak kullanımı mümkündür.
Karaciğeri koruyucu:
Karaciğerin kendini yenileme yeteneğini artırılmasına
yardımcı olabilir.
Karaciğerin hücre ölümünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kolesterol seviyesini ayarlayıcı:
Kolesterol biyosentezi üzerinde etkili olduğu için, kandaki
kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.
Sindirimi kolaylaştırıcı:
Karaciğerde safra salgılanmasının artmasına etki ederek
hazımsızlık ve diğer sindirim şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
İdrar söktürücü:
Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak
diürezin artmasına öncülük edebilir.
Bu mucize bitki ege bölgesinde farklı yemekleriyle baharda
sofraların baş tacıdır.Kuzu etli enginar,enginar kızartması,enginar
dolması,enginarlı pilav vs.Bugün sizlere zeytinyağlı enginar tarifi
vereceğim.Yapması çok kolay olan bu lezzettli yemek aynı zamanda vücudunuz
içinbir kurtarıcı(bkz:yukarısı :))
Vereceğim ölçüler 3 kişi için yeteri olacaktır.
İki enginar(orta boy ve sağları ile birlikte)
yarım demet taze soğan kuyruğu
1 taze sarımsak
yarım demetten biraz daha az maydanoz
Enginarların dış yapraklarının uçlarını kesip saplarından
ayırın.Bu arada kenarda 1 kaşık un ,bir limon suyu ve bir bardak suyu
karıştırın .Sakın limon kabuklarını atmayın.Yapraklarının üstünü kestiğinizi
enginarların kenar yapraklarının bir kaçını temizleyin ve sonra dikine ortadan
kesin.içindeki tüyleri bir çay kaşığının yardımı ile çıkarın .Yarım enginarları
dikine dörde kesin .Kestiğiniz parçaları limonla ovup unlu karışımın içine
atın,daha sonra kenara ayırdığınız sapları soyun.İçinde yumuşak kısımı
göreceksiniz.O kısımları da küçük küçük doğrayarak yine unlu suyun içine
atın.Soyduğunuz enginarları(suyun içinden alın),uzun uzun kıydığınız taze
soğanlarla birlikte 2 kaşık zeytinyağıyla tencereye hep beraber koyun ve harlı
ateşte bir kaç kez çevirin.Daha sonra enginarları içine koyduğunuz unlu suyu
dökerek yemeğin altını kısın.Enginarlar yumuşayana kadar pişirin.Altını
söndürdükten sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Yorumlar
Yorum Gönder