İnsan sabahın kör seherinde börek
yapmaya üşenmez de tarifini yazmaya üşenir üç ay sonra yazar mı ?
Yazar…Tembellik başa bela.Oysa hayatımız ekran başında
geçiyor,TV,bilgisayar,cep derken ekran üzerinden kitap bile okuyoruz
artık.Yattığın yerden yapılan bu eylemler de kabul etmek lazım ki her gün daha
tembel üşengeç yapıyor insanı.
Geçenlerde sabah sabah bana estiler
(Pazar sabahları sık eserler çok şükür J.Bahçede kahvaltı edebildiğim tek gün
olduğu için sanırım.)börek açayım dedim.Kıymalı patlıcanlı ve nohutlu
olacak.Hedef belirlendi ama sorun büyük çünkü ben hiç hayatımda börek açmaya
kalkmamışım nasıl yapılır bilmiyorum.Tamam çeşitli şekillerde hamur açma
denemelerim var ama börek başka bir şey.Pazar kahvaltısını kendime kendimi de
Pazar sabahları birlikte kahvaltı ettiğim kuzenlerime rezil etmemek için
annemin tavsiyesini dinleyip gül böreği seçtim.Vallahi bence börekten çok
çöreke benziyorlar ama ..tadları harikaydı ne diyeyim.
Önce hamuru için malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket instant maya ya da 1 çorba kaşığı kuru maya
4 su bardağı un ( yavaş yavaş koyun undan una fark oluyor çünkü az ya da çok gelebilir)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket instant maya ya da 1 çorba kaşığı kuru maya
4 su bardağı un ( yavaş yavaş koyun undan una fark oluyor çünkü az ya da çok gelebilir)
Patlıcanlı İç Harcı İçin : (Ben
yarısını patlıcanlı yaptım öyle düşünün.siz harcını nasıl severseniz öyle
yapın.)
4 tane orta boy patlıcan
250 kr kıyma
1 küçük soğan(ince doğranmış)
Soğanı ve kıymayı az
zeytinyağında,suyunu çekene kadar kavurun en son patlıcanı ilave edin.(Bir
çimdik kimyon ve muscat ayrı bir tat verir.)
Nohutlu İç Harcı İçin :
1 bardak nohut(haşlanacak,1.5 kadar
falan olur)
1 küçük soğan(ince doğranmış)
karabiber
Soğanı zeytinyağında pembeşelene kadar
kavurun üzerine haşlanmış ve ezilmiş nohutu ilave edip birkaç kez
çevirin.Arzunuza göre karabiber ekleyip kapatın.
Geldik yapılışına;
Hamuru yoğurup bezelere ayırıyoruz.Bezeleri yuvarlak açıp ortadan ikiye bölüyoruz. Düz kısıma harcı uzunlamasına yayıp rulo yapıyoruz ve bir ucdan diğer uca doluyoruz.
Hamuru yoğurup bezelere ayırıyoruz.Bezeleri yuvarlak açıp ortadan ikiye bölüyoruz. Düz kısıma harcı uzunlamasına yayıp rulo yapıyoruz ve bir ucdan diğer uca doluyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece
fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder