Televizyon programlarının beni tanıştırdığı aşcılar arasında
benim favorilerim bir BBC klasiği olan Jamie Oliver,Bir İngiliz – Japon melezi
şef Jun Tanaka ve ünlü Amerikalı aşcı Tyler Florence.Türkiye’de de hakikaten
çok iyi aşcılar bunu hepimiz biliyoruz.Aşcılık Milli Takımı’mız büyük
başarılara imza atıyor.Çok medyatik isimler olmadıkları için çoğumuz Ümit
Yüksel’i ,Gökhan Tufan’ı ve diğerlerini tanımıyoruz.Gerçi Sahrap Soysal,Ümit
Usta,Oktay Aymelek gibi hepimizin medyadan tanıdığı aşcılarımız da var.
Tyler Florence’ın Home TV ekranlarında yayınlanan benimde
çok ilgi gösterdiğim Tyler’s Ultimate isimli programında usta aşcı dünyanın
çeşitli ülkelerini gezerek klasik haline gelmiş yemeklerle ilgili yöresel
tarifleri deniyor ve kendi tarifini yaratıyor.Bunun için ziyaret ettiği ülkeler
ne yazık ki sadece dünyaca kabul görmüş mutfaklar.Mesela patlıcan yemekleriyle
ilgili bölümde İtalya ve fransa’da geçti program.Bence ülkemiz bu konuda çok
daha önemli ve lezzetli tariflere sahip.Bu yemekleri dünyaya tanıtacak olanda
şüphesiz ki aşcılarımız.
Bu kadar sözün ardından aslında İtalyan mutfağından bir
tarif vermek tuhaf olacak ama hazır Tyler Florence’dan bahsedince size onun
programında gördüğüm bir risotto tarifinden bahsetmek istiyorum.
Risotto bildiğiniz gibi bir pilav türü.Bizim evde pişirsek
lapa diyeceğimzi pilavı adamlar dünya mutfağına kabul ettirmişler.Şaka bir yana
risotto bizim pilav için tercih etmeyeceğimiz nişastası yüksek pirinçlerden
yapılıyor.Bunun için arborio pirincini artık zincir marketlerde
bulabilirsiniz.Birde bir yerde okumuştum bizim baldo pirinci yıkarsanız risotto
için uygun oluyormuş.
Risottoda temel nokta suyunu yavaş yavaş
çektirmek.Tarifimizde yemeği yapmaya başlarken bir yanada tavuk suyunu
kaynaması için koymanızı öneririm.Ben tavuk suyunu dondurup derin dondurucuda
saklıyorum.Sizede öneririm konsantre olanlardan daha sağlıklı.Tavuğun
kemiklerini ve bir baharat torbasına koyacağınız kekik ,biberiye ve karabiberi
,bir havuç,bir iki sap kereviz ve bir küçük soğanla kaynatın.Ama bir saat kadar
kaynasınki iyice özü suya geçsin.Sonra suyu süsün ve soğutun.Ben bu suyu
buzdolabı poşetlerinde koyuyorum derin dondurucuya .Ya da buz kalıplarına
konabilir ama o zaman tüm derin dondurucunun kokma riski var.
Neyse konuyu çok dağıttım.Küçük bir soğanı biraz
zeytinyağını koyduğunuz tencerenizde pembeleştirdikten sonra küçük doğranmış
yarım kabağı ( bu bal kabağına benzeyen içi turuncu renkli olan bir kabak ben
migrostan bal kabağı olarak aldım.) soğanla birlikte kavuruyorsunuz.Kaynayan
tavuk suyundan bir kepçe ilave edin ve kabağın iyice pişmesini bekleyin,rahatça
dağılacak hale gelmeli.Tencerede bir tahta kaşık yardımıyla püre haline
getirdiğiniz kabağa bir bardak pirinciniz ilave edin.( bu tarif 4 kişiye
rahatca yetiyor.) Şimdi geldik suyuna.Birer kepçe ,birer kepçe suyu pirince
ilave edip suyunu çektiriyorsunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder